Ultimate 6 Gabungan Otai Rockers Era 80an Dan 90an Tampil Konsep Unik Dan Beri Kelainan Pada Lagu Rock Malar Segar

Dianggotai gabungan bekas ahli kumpulan rock otai, Ultimate 6 ditubuhkan bagi memberi kelainan kepada peminat muzik rock tanahair di era 80an dan 90an dengan memperjuangkan konsep  unik.

Memberikan sentuhan istimewa terhadap dendangan malar segar yang disuntik elemen susunan melodi baharu,  setiap seleksi dendangan rock suatu ketika dulu dijadikan sandaran enam anggota band tersebut.

Komposer, Belle Fatah selaku wakil kumpulan itu berkata Ultimate 6 yang menyatukan pemuzik berpengalaman termasuk bekas ahli XPDC, Kamikazee, Laksamana dan CRK direalisasikan untuk membawa pembaharuan dalam arena hiburan tempatan.

“Tercetusnya idea penubuhan Ultimate 6 dengan menggabungkan  bekas anggota kumpulan rock dalam satu projek band ini sebagai alternatif dalam persembahan pentas muzik. 

Belle Fatah

“Setiap teraju yang dipilih mempunyai kekuatan tersendiri dan mempunyai peminat masing-masing dengan memberikan kebebasan berkarya, sekali gus menawarkan sesuatu yang berbeza.

“Lagu yang menjadi sandaran disuntik nafas baharu dan kami juga berharap anak muda yang ingin bermain muzik secara serius dapat menjadi Ultimate 6 sebagai rujukan,” katanya.

Selain Belle selaku pemain keyboard atau nama sebenarnya Fatah Hassan Said, band berkenaan turut ditunjangi T-Rex sebagai vokalis yang juga dari Kamikaze, Lola XPDC (dram), Eddie CRK (bass), Omar Akira (Laksamana) serta gitaris bernama Aliff Putra, dikenali sebagai Steve Vai Singapura.

Pada masa sama, penubuhan  Ultimate Six juga dilihat bakal merancakkan lagi industri rock tanah air supaya kekal relevan dengan membawa kelainan pada setiap persembahan.

Akui Belle lagi,  peminat rock berpeluang mendengar alunan lagu popular rock era kegemilangan di bawah sentuhan pemuzik yang rata-rata berpengalaman lebih dua dekad dalam arena hiburan.

Sebagai pemanas, kumpulan yang ditubuhkan lebih setahun lalu itu  mengadakan mini showcase berkonsep “meet & greet” di HangOver Café Petaling Jaya di hadapan lebih 100  penonton.

Antara seleksi yang dipersembahkan dengan nafas baru  adalah Seruan nyanyian asal Lefthanded, Taman Rashidah Utama (Wings), Pelesit Kota (Search) dan medley dari Scorpion.

Peminat yang hadir menyatakan rasa puas mengikuti aksi   bertenaga dari setiap ahli Ultimate 7 bahkan T-Rex selaku penyanyi juga  membawa setiap lagu dengan baik .

Mereka kini dalam perancangan  untuk mengadakan satu lagi mini konsert dengan gabungan beberapa band rock popular tanah air.

Bagi yang ingin  mengikuti showcase pertama band tersebut,  ia dapat disaksikan dalam platform digital iaitu Youtube dan Tiktok.

Romiza Sharif

Romiza Sharif

Related post